Centrum Transferu Technologii na konferencji innowacji dla branży rolno-spożywczej
Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Morskiego w Gdyni reprezentowane przez Panią Dyrektor dr inż. Magdalenę Kukowską-Kaszuba oraz brokerkę innowacji mgr Marlenę Żur-Lewandowską w dniu 2 października 2025 roku wzięło udział w konferencji pn. „10 lat innowacji: Przyszłość rolnictwa i obszarów wiejskich w województwie pomorskim”, zorganizowanej przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu.
Wydarzenie zgromadziło ekspertów, naukowców, praktyków oraz przedstawicieli instytucji publicznych i organizacji branżowych, których celem była wymiana doświadczeń oraz omówienie perspektyw rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w regionie opartych na innowacjach. Konferencja była okazją do podsumowania dekady wdrażania innowacyjnych rozwiązań oraz prezentacji planów na kolejne lata.
Dyrektor CTT wygłosiła prezentację przybliżającą zakres działalności Uniwersytetu Morskiego w Gdyni, obszarów współpracy oraz przedstawiła ofertę technologiczną, która może odpowiedzieć na potrzeby rolników. Podkreśliła również znaczenie badań naukowych i transferu wiedzy w kreowaniu nowoczesnego, konkurencyjnego i ekologicznego rolnictwa.
Oferta współpracy UMG dla branży rolno-spożywczej cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem wśród uczestników konferencji nie tylko z uwagi na interesujące rozwiązania tj. chleb o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych, lody rzemieślnicze, przekąskowe ekstrudaty kukurydziane wzbogacone białkiem czy napoje izotoniczne (https://umg.edu.pl/portfel-aktywny), ale także z uwagi na doświadczenie i współpracę realizowaną z grupą rolników pod kierownictwem Pani Doroty Marszk w ramach Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach realizacji projektu pn. „Zdrowa, lokalna i bezpieczna żywność bezpośrednio z gospodarstwa rolnego – innowacyjny model organizacji produkcji żywności oraz wprowadzania na rynek lokalny”. Kierownikiem projektu „Lokalnie i Funkcjonalnie” z ramienia UMG była dr inż. Joanna Newerli-Guz z Katedry Zarządzania Jakością Wydziału Zarządzania i Nauk o Jakości. W ramach projektu UMG jako jednostka naukowa opracowała receptury napojów izotonicznych na bazie soków pochodzących z owoców z gospodarstw z Pomorza (https://isodrop.pl/) oraz przeprowadziła liczne badania na etapie procesu produkcji pozwalając na wdrożenie kontroli jakości oraz ocenę produktów końcowych. Opracowane rozwiązania zostały docenione na wielu wydarzeniach, wystawach żywności regionalnej czy międzynarodowych konkursach innowacji w rolnictwie (https://maaseutuverkosto.fi/en/news/new-sports-drink-from-natural-berries-astonishing-invention-wins-innovation-competition/ ).
Dziękujemy organizatorom za zaproszenie i możliwość udziału w wydarzeniu. Jesteśmy dumni, że możemy współtworzyć przyszłość polskiego rolnictwa opartego na innowacjach rozpoznawalnego nawet poza granicami naszego kraju.